Hevonen mentorina

Kokemuksellinen luento: Hevonen oppaana ihmisyyteen

Luennon teemoja:

– Kuinka hevosen syvä viisaus voi tukea meitä ihmisiä itsetuntemustyöskentelyssä?

– Kuinka monin eri tavoin hevonen toimii meille ihmisille peilinä?

– Kuinka hevonen ilmaisee vaikeita tunteita puolestamme? 

Hevosilla on valtavan suuri kyky tukea meitä ihmisiä matkalla aitoon itseemme. Eikä tämä toki ole vain yksisuuntainen tie, vaan kun rohkenemme itse avautua enemmän, hevonen palkitsee rohkeutemme moninkertaisesti. Voimme kokea sellaista yhteyttä, jota emme kenties ole vielä koskaan aiemmin kokeneet hevosen kanssa, tai suhteessa itseemme. Voimme löytää itsestämme jotakin sellaista, mitä emme ole uskaltaneet kuvitella meissä olevan.  

Hevonen tarjoaa meille valtavan suuren mahdollisuuden voimaantumiseen niin henkisellä, emotionaalisella kuin fyysisellä tasolla. Olen kokenut, ja saanut todistaa, huikaisevan kauniita, koskettavia hetkiä hevosten kanssa ja luennolla kerron kokemuksistani ja löydöksistäni – siitä mitä olen oppinut.

Sinun ei tarvitse tietää mitään etukäteen hevosista, luento tuo tuoretta näkökulmaa liittyen hevosten rooliin tässä ajassa.

Luennon aikana teemme myös läsnäoloa ja yhteyttä aitoon itseemme vahvistavia harjoitteita.

Kokemuksellinen luento: Tietoisuustaidot tallilla

Luennon tavoitteena on tarjota voimaannuttavia välineitä siihen, että myönteisyyden ja avoimuuden kulttuuri voisi vahvemmin kukoistaa talliympäristöissä, jotta sekä ihmiset että hevoset voisivat mahdollisimman hyvin. Luento sisältää myös tunnetaito- tietoisuus- ja läsnäoloharjoituksia sekä voimauttavia harjoitteita kotiin viemisiksi.

Luennon teemoja:

– aidon välittämisen välineet – silta parempaan talli-ilmapiiriin

– kuunteleva kommunikaatio – väylä luottamukseen

– kätketyt tunteet ja hevonen

– viisas sydän ja kiivas mieli – kuinka päästä stressistä rauhaan

– naisen aggressio talliympäristössä elämänvoimaksi 

– valtapeleistä yhteispeliin

– läsnäoleva minä

– haavoittuvuus ja myötätunto voimavarana

Mitä tietoisemmiksi tulemme omista tiedostamattomista toimintamalleistamme ja niiden vaikutuksesta itseemme sekä ympäristöömme sen paremmin voimme. Tämä positiivinen muutos heijastuu väistämättä myös hevosiin. Voimme muuttaa vain itseämme, mutta koko talliyhteisön sitoutuminen yhteiseen päämäärään vahvistaa yhteishenkeä. Emme välttämättä ole edes tulleet ajatelleeksi, kuinka ihmisten väliset jännitteet, sanomattomat sanat sekä tukahdetut tunteet näkyvät sekä meissä että hevosissa. Passiivisaggressiivisuus ja epäsuora tarveilmaisu ovat yhteishengen viholliset numero yksi.

Hevoset ovat hyvin herkkiä aistimaan pienetkin vivahteet ympäristössään ja omat arjen paineet voivat purkautua myös hevoseen epärakentavalla, väkivaltaisellakin tavalla. Väkivalta on myös valitettavan usein normalisoitunut hyväksytyksi osaksi tallikulttuuria. Aiheesta ei kunnolla puhuta, sillä sitä leimaa tabuluonteisuus ja tiedon puute. Kun joku asia normalisoituu, sitä ei enää juuri kyseenalaisteta. Pidetään ihan normaalina asiana sitä, että hevonen laitetaan “ruotuun” kovin ottein.

Talliympäristö on pitkään toiminut naisten tukahdutetun vihan pelikenttänä, mikä on sinänsä ymmärrettävää, sillä naisen viha on ollut pitkään niin kiellettyä ilmaista, ja erilaiset naiseen liiteyt määritelmät ovat kaventaneet naisten autenttista ilmaisuvoimaa. Tämä tunteiden patoaminen ja tunteiden luokittelu “hyviin ja huonoihin” on itse asiassa syy monenlaiseen pahoinvointiin, jota itsekin saan asiakas- ja koulutustyössäni Maria Akatemiassa todistaa.

Kohtaan päivittäin omaa väkivaltaista käytöstään tai vihaansa pelkääviä naisia, myös niitä “kilttejä tyttöjä”, jotka ovat kauan pitäneet omaa aggressiotaan vääränä. Kun kiukkua patoaa riittävästi, sen täytyy lopulta löytää jokin väylä purkautua, ja tällöin kohde voi olla eläin, joku muu läheinen tai oma itse. Olen kiitollinen siitä, että saan tukea naisia valjastamaan aggressionsa rakentavaan käyttöön – elämänvoimaksi jota se pohjimmiltaan on. Koen, että on tullut aika ottaa tämä tabuluonteinen aihe rakentavasti puheeksi, ja lisätä tietoisuutta, jotta sekä ihmisten että eläinten hyvinvointi pääsee vahvistumaan.

Liian usein kuulen sitä, kuinka ilmapiiri tallilla on huono. Kuinka pohditaan tallin vaihtoa, kun ei enää jakseta kiusaamista, vähättelyä, epäkunnioittavaa käytöstä, syrjintää… On huolestuttavaa, kuinka paljon meidän ihmisten pahoinvointi näkyy talleilla. Mutta mitä jos näiden asioiden kanssa ei tarvitsisikaan olla yksin? Mitä jos opettelisimme kohtaamaan toisemme myötätunnon kautta, kunnioittavasti? Jos muuttaisimme perspektiiviämme tarpeesta olla oikeassa tarpeeseen ymmärtää? Näkisimme toistemme arvon vaikkemme olisikaan samaa mieltä? Saisimme tukea tunne- ja tietoisuustaitoihin? Olisimme ihmisiä toisillemme. Kuinka paljon se voisikaan lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia talliympäristössä ja elämässä ylipäätään? Uskon, että valtavasti.

“Se kuinka käyttäydymme ei ole se, keitä me sisimmässämme olemme. Katsomalla pintaa syvemmälle ja sukeltamalla käytöksen juurille ymmärrys avautuu ja aito Minä pääsee vapautumaan. Kaikki meistä kaipaavat nähdyksi ja kuulluksi tulemista. Sekä me ihmiset että hevoset.”

– Nona Peuransola

Inspiroiko jompi kumpi luentokokonaisuus? Ota yhteyttä: nona@horselistener.eu / 040 140 1181, niin jutellaan tarkemmin toiveistasi ja tarpeistasi. Kerron mielelläni lisää.

Matkalla Näkyväksi -kokemukselliset luennot:
  • 12.1.19 Vire-messut / Tampere (Messu- ja urheilukeskus) klo 14.30
  • 9.2.19 Minä Olen -messut / Helsinki (Finlandia-talo) klo 16.15
  • 3.3.19 Joogafestivaali / Helsinki (Kaapelitehdas) klo 14.30

 

“Hevoset auttavat meitä yhdistymään vahvemmin aitoon itseemme ja sydämemme viisauteen.”